Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Over mediation bij een arbeidsconflict

Wat is mediation bij een arbeidsconflict?

Zelfs de ogenschijnlijk beste werkrelatie kan verstoord raken. Of erger, uitmonden in een arbeidsconflict. Hoe blijf je dan in gesprek met je werkgever? En vind je een oplossing waar zowel jij als je werkgever achter kunnen staan? Mediation of bemiddeling bij een arbeidsconflict biedt uitkomst. Ik begeleid het gesprek, zodat jullie afspraken met elkaar kunnen maken.

Meer over...

Arbeidsmediation

Mediation bij een arbeidsconflict brengt jullie (weer) met elkaar in gesprek. Dus jij en je werkgever, met elkaar aan tafel onder mijn begeleiding als mediator.

Een conflict kan uit iets heel kleins ontstaan of al jaren slepen. Vaak ontstaat een conflict bij onenigheid over jouw functioneren, ziekte of verzuim, een verschil van inzicht of mening of een samenwerking die niet goed meer werkt. Misschien heb je al geprobeerd om daar onderling of met HR uit te komen, maar is dat niet gelukt. In die gevallen kan ik als mediator helpen om het gesprek weer op gang te helpen.

Uiteindelijk maken jullie de afspraken met elkaar, tijdens het gesprek dat ik faciliteer. Ik verken de behoeften, breng belangen in kaart en zorg voor de veilige omgeving waarin jullie met elkaar in gesprek kunnen. Zo begeleid ik bij het bespreekbaar maken van het conflict, zodat jullie op zoek kunnen naar oplossingen. 

Hoe verloopt mediation bij een arbeidsconflict?

Arbeidsconflicten hebben de neiging om snel te escaleren, bijvoorbeeld vanwege het zakelijk karakter. Dat is jammer, maar hoeft geen probleem te zijn voor arbeidsmediation. Vaak start de mediation bij een arbeidsconflict daarom met een caucus: Ik ga afzonderlijk met jou, je werkgever en eventuele andere betrokkenen in gesprek. Zo breng ik de behoeften, belangen en eventuele beperkingen of belemmeringen in kaart.

Mediation geldt als redelijk alternatief voor een gang naar de rechter. Dankzij arbeidsmediation houden jullie zelf regie over de oplossing, in plaats van dat aan de rechtbank over te laten.

Het komt voor dat de deelnemers zich tijdens de gesprekken laten bijstaan door een advocaat.  Dat mag, maar hoeft zeker niet (de hele tijd). Ondanks het zakelijke karakter en de professionele insteek werkt het soms beter om van mens tot mens met elkaar te praten. Daar begeleid ik jullie graag bij. 

Tijdens een vrijblijvende kennismaking vertel ik meer over mijn werkwijze in mediation en ondervinden we of ik de juiste mediator voor jullie ben. Is dit inderdaad het geval? Dan tekenen we de mediationovereenkomst en gaat de mediation van start.

Arbeidsmediation start bijna altijd met een 'caucus', ofwel een individueel gesprek. Ik ga afzonderlijk met alle deelnemers in gesprek om een inventarisatie te maken van de kwestie.

Na de caucus breng ik jullie samen aan tafel om de kwestie te bespreken. Ik help door interventies de communicatie tussen jullie te verbeteren en uit te spreken wat uitgesproken moet worden. Dit bied ruimte om na te denken over oplossingen waar alle deelnemers achter staan.

De uiteindelijke afspraken die jullie maken kunnen worden opgenomen in een overeenkomst. Pas dan zijn de afspraken juridisch bindend. Zijn jullie akkoord met de concept overeenkomsten? Dan maken we een afspraak om de overeenkomsten te tekenen. Hierna wordt de mediation beëindigd.

"Ik begeleid jullie in de communicatie en help om een open en veilige gespreksomgeving te creëren, zodat jullie in een goede setting kunnen werken aan een oplossing die jullie beiden past."

Een indicatie van de kosten

Transparant en in overleg

Je kiest mijn mediation bij een arbeidsconflict als jullie het graag goed met elkaar regelen. Mijn tarief bedraagt 165 per uur. Een sessie duurt meestal twee uur. Daarnaast geldt dit uurtarief voor het opstellen van de benodigde overeenkomsten.

Dat is duurder dan de goedkoopste online mediation, maar goedkoper – en vele malen sneller - dan een rechtszaak. Een arbeidsconflict kost geld, omdat er goede afspraken met elkaar gemaakt moeten worden. Als je dat prettig vindt bespreken we na 3 sessies wat ik nog verwacht voor de rest van de mediation.

Veelgestelde vragen

Een arbeidsconflict is geen dagelijkse kost. En wellicht is dit de eerste keer dat je met mediation in aanraking komt. Logisch dus dat je met vragen zit. Zit jouw vraag hier niet tussen, bel mij gerust en ik vertel je graag meer!

Voor welke kwesties of conflicten is mediation bij een arbeidsconflict geschikt?

Arbeidsmediation is geschikt bij allerlei kwesties en conflicten. Je kunt denken aan onenigheden over functioneren, ziekte, verzuim, verschil van inzicht of meningen, een samenwerking die niet (niet) meer goed werkt en meer.

Wanneer is arbeidsmediation niet geschikt?

Mediation helpt (weer) met elkaar in gesprek te gaan en samen afspraken te maken als jullie gemotiveerd zijn om er met elkaar uit te komen. Dankzij mediation houden jullie zelf de regie over de oplossingen (in tegenstelling tot bij de rechtbank). Dat vraagt aan de andere kant om de motivatie om er met elkaar over in gesprek te gaan, begeleid en gefaciliteerd door mij als mediator.

Wat als ik wil stoppen met de mediation?

Je kunt op ieder moment stoppen met de mediation (dat kan ik als mediator zelfs ook). Uiteraard kan dat bovendien zonder opgaaf van redenen. Wel is het fijn als je het bespreekbaar maakt als je denkt aan stoppen, zodat we hierover met elkaar in gesprek kunnen.

Hoelang duurt een arbeidsmediation?

Het is vooraf lastig inschatten hoelang mediation bij een arbeidsconflict duurt, omdat de kwesties en conflicten zo uiteenlopend zijn. Tijdens de vrijblijvende kennismaking probeer ik dat zo goed mogelijk in te schatten. Na twee tot drie sessies heb ik vaak een goed beeld van wat je nog ongeveer kunt verwachten.

Artikelen

Meer over mediation bij arbeidsconflicten