Wellicht is dit de eerste keer dat je met mediation in aanraking komt. Of ben je gewoon benieuwd wat mediation precies is. Hopelijk helpen de antwoorden op deze veelgestelde vragen jou alvast verder. Is je vraag nog niet beantwoord of wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op.
Bij mediation gaan deelnemers met elkaar in gesprek onder begeleiding van een neutrale mediator die de communicatie faciliteert en verbetert. Mediation wordt veelal ingezet als er een conflict is, bij (echt)scheidingen of bijvoorbeeld een familieruzie of een arbeidsconflict. Veelal kunnen de deelnemers onder begeleiding van de mediator goede afspraken maken en kan verdere escalatie of een juridische strijd worden voorkomen.
Een mediator begeleidt de gesprekken tussen de deelnemers en faciliteert de communicatie. Een mediator is altijd neutraal en onpartijdig. Een mediator heeft geen belang bij de uitkomst en is er voor alle deelnemers. De mediator zorgt voor een veilig gespreksklimaat en evenwicht aan tafel.
Deze vraag is lastig te beantwoorden. Immers is elke casus anders. Gemiddeld gezien zijn er voor een (echt)scheiding 3 á 4 sessies van twee uur nodig om tot afspraken te komen. Hetzelfde geldt voor arbeidsmediation. Dit is echter een gemiddelde en volledig afhankelijk van de situatie.
Eén van de belangrijkste aspecten van mediation is de vertrouwelijkheid. Juist om een veilige gespreksomgeving te creëren is het belangrijk dat de deelnemers vrijuit kunnen spreken zonder bang te zijn dat de inhoud van de gesprekken met anderen wordt gedeeld. De geheimhoudingsplicht is daarom opgenomen in de mediationovereenkomst.
Neutraliteit is één van de belangrijkste aspecten van mediation. Juist deze neutraliteit en de open communicatie tussen alle deelnemers zorgt voor een veilige gespreksomgeving waarin de deelnemers alles kunnen zeggen. Ook heeft de mediator de taak om het evenwicht in de gesprekken te bewaren. Tussentijds contact tussen de mediator en één van de deelnemers doet afbreuk aan de neutraliteit en dit evenwicht.