Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Over mediation bij conflicten in de buurt

Buurtbemiddeling

Hoe ga je met elkaar in gesprek over geluidsoverlast, overlast door huisdieren of problemen met parkeren? Met buurtbemiddeling ga je hierover met elkaar in gesprek, onder begeleiding van een mediator. Zo kunnen jullie (weer) met elkaar aan tafel, om samen een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Ik creëer die veilige omgeving waarin jullie met elkaar in gesprek kunnen.

Met je buren in gesprek over problemen in de buurt zoals geluidsoverlast

Toepassing van buurtbemiddeling

Voor welke situaties is buurtbemiddeling geschikt?

Met buurtbemiddeling help ik bij de bemiddeling van conflicten in de buurt, door weer (of soms zelfs voor het eerst) met elkaar in gesprek te gaan. Soms kennen buren elkaar goed, in andere gevallen is er eigenlijk nooit kennis gemaakt. Welke situatie voor jullie ook geldt: als mediator zorg ik voor een veilige omgeving, waarin jullie met elkaar aan tafel kunnen.

Samen bespreken jullie de kwesties die jullie aan tafel brengen. Die kunnen gaan over de leefbaarheid en het welzijn in jullie huis en in de buurt: bijvoorbeeld over geluidsoverlast, overlast door huisdieren, problemen met parkeren of tuin- en perceelgrenzen. Of bijvoorbeeld over het onderhoud van een woning , rookoverlast of hoe jullie met elkaar omgaan.

Ruzie
met de buren

Waar mensen bij elkaar wonen ontstaan soms ergernissen.

Overlast
van geluid

Bijvoorbeeld harde muziek of lawaai op straat.

Discussie over uitbouw of erfgrenzen

Of over overhangende takken.

Overlast van huisdieren

Bijvoorbeeld poep in de tuin of blaffende honden.

Meer over...

Wat is buurtbemiddeling?

Mediation bij buurtconflicten kan uitkomst bieden als jullie de motivatie hebben om er samen uit te komen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor buurtbemiddeling, zelfs bij conflicten die misschien complex of ingewikkeld lijken. Door vanuit de juiste motivatie met elkaar in gesprek te gaan komen jullie uiteindelijk tot de oplossingen die door iedereen gedragen worden.

In een buurt hebben jullie uiteindelijk allemaal met elkaar te maken. Een huis maakt een thuis als je er met plezier woont. Als je leeft met frustraties of een ongewenste sfeer in jouw huis of buurt dan heeft dit invloed op jouw woongenot. Dankzij buurtbemiddeling blijven jullie met elkaar in gesprek, ook  als er een conflict is ontstaan. Ik begeleid jullie om de kwestie onderling  bespreekbaar te maken en de communicatie te verbeteren.

Met buurtbemiddeling help ik jullie om (weer) met elkaar in gesprek te gaan. Ik verken de behoeften, de belangen en welke frustraties er zijn en help jullie deze naar elkaar te vertalen. Zo  faciliteer en begeleid ik het gesprek waarbij ik ervoor zorg dat iedereen gehoord wordt.

Ik ben neutraal en onpartijdig, ik ben er voor jullie allebei

In een veilige omgeving die voor iedereen werkt

Buurtconflicten en -kwesties bestaan in allerlei vormen. Daarom creëer ik een veilige gespreksomgeving, die voor iedereen werkt. Soms betekent dit dat ik eerst afzonderlijk praat met de verschillende betrokkenen (caucus). In andere gevallen gaan we direct met elkaar in gesprek en verkennen we jullie standpunten en belangen. Als het ‘vuile water uit de kraan’ is kunnen jullie samen nadenken over oplossingen waar jullie gezamenlijk achter staan.

Ik vind het als mediator belangrijk dat jullie de motivatie hebben om er met elkaar uit te komen. Op mijn beurt zorg ik ervoor dat iedereen aan het woord komt, zich gehoord voelt en kenbaar kan maken wat er écht toe doet.

Met buurtbemiddeling gaan jullie samen met elkaar op zoek naar de oplossingen. Zo houden jullie  zelf de regie, in tegenstelling tot bij de rechter.

"Ik begeleid jullie in de communicatie en help om een open en veilige gespreksomgeving te creëren, zodat jullie in een goede setting kunnen werken aan een oplossing die jullie beiden past."

Een indicatie van de kosten

Transparant en in overleg

Je kiest mijn mediation bij buurtconflicten als jullie het graag goed met elkaar regelen. Voor jezelf en voor elkaar, om zo samen het woongenot in jullie huis of buurt te verbeteren. Buurtbemiddeling kan gaan over uiteenlopende kwesties. Meestal zijn twee tot drie sessies van twee uur voldoende. Mijn tarief bedraagt €165 per uur.

Dat is duurder dan de goedkoopste online mediation, maar goedkoper dan een advocaat. Bovendien komt bij mij echt alles boven tafel, wat ruimte biedt voor een nieuw begin. Als je dit prettig vindt bespreken we na de eerste sessie wat ik nog verwacht voor de rest van de mediation.

Veelgestelde vragen

Een conflict in de buurt komt erg dichtbij en kan veel onzekerheid geven. En wellicht is dit de eerste keer dat je met mediation in aanraking komt. Logisch dus dat je met vragen zit. Zit jouw vraag hier niet tussen, bel mij gerust en ik vertel je graag.

Voor welke kwesties of conflicten is buurtbemiddeling geschikt?

Buurtbemiddeling is geschikt bij allerlei kwesties en conflicten. Je kunt denken aan geluidsoverlast, overlast door huisdieren, problemen met parkeren, tuin- en perceelgrenzen, de verzorging van woningen en andere eigendommen, rookoverlast, de omgang met elkaar, culturele verschillen en meer.

Wanneer is buurtbemiddeling niet geschikt?

Mediation helpt (weer) met elkaar in gesprek te gaan en samen afspraken te maken als jullie gemotiveerd zijn om er met elkaar uit te komen. Dankzij mediation houden jullie zelf de regie over de oplossingen (in tegenstelling tot bij de rechtbank). Dat vraagt aan de andere kant om de motivatie om er met elkaar over in gesprek te gaan, begeleid en gefaciliteerd door mij als mediator. Is het conflict zodanig geëscaleerd dat praten echt niet meer mogelijk is? Dan is mediation minder geschikt. Twijfel je erover of mediation geschikt is voor jouw kwestie? Neem gerust contact op, dan kijken we er samen naar.

Wat als ik wil stoppen met de mediation?

Je kunt op ieder moment stoppen met de mediation (dat kan ik als mediator zelfs ook). Uiteraard kan dat bovendien zonder opgaaf van reden. Wel is het fijn als je het bespreekbaar maakt als je denkt aan stoppen, zodat we hierover met elkaar in gesprek kunnen.

Hoelang duurt buurtbemiddeling meestal?

Het is vooraf lastig inschatten hoelang mediation bij een buurtconflict duurt, omdat de kwesties en conflicten zo uiteenlopend zijn. Tijdens de vrijblijvende kennismaking probeer ik dat zo goed mogelijk in te schatten. In mijn ervaring zijn twee tot drie sessies voor een buurtbemiddeling vaak voldoende om te bespreken wat nodig is en goede afspraken te maken.