Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Wat is...

Mediation bij (echt)scheiding?

Je gaat scheiden. Vaak is dat een moeilijk en emotioneel proces. Hoe kan mediation bij (echt)scheiding helpen om dat netjes met elkaar te regelen? Voor elkaar. En voor de kinderen? 

Jullie hoeven niet als vrienden verder (dat mag wel), maar door met elkaar uit te spreken wat uitgesproken moet worden ronden jullie dit volwassen af. Dat voorkomt dat onuitgesproken emoties of open eindjes een stabiele basis voor de toekomst in de weg zitten.

Over scheiden met kinderen

Jullie willen allebei het beste voor de kinderen, ook al lukt dit niet meer samen.

Voorkom dat de kinderen het slachtoffer worden van jullie scheiding. Door het nu goed met elkaar uit te spreken en te regelen ontstaan er over een paar jaar niet alsnog vervelende problemen. Waarschijnlijk willen jullie allebei het beste voor de kinderen, ook al lukt dat niet meer samen.

Ik ben zelf een kind van gescheiden ouders, dus begrijp waar de kinderen doorheen gaan. Tegelijkertijd ben ik gecertificeerd en opgeleid als mediator, dus weet ik met welke emoties, uitdagingen en situaties jullie te maken hebben.

Naast de gesprekken die wij met elkaar hebben voer ik ook een gesprek met jullie kind(eren). Zo zorgen we ervoor dat de kinderen gehoord worden. Wat zijn hun wensen? Hoe gaat het? En wat is er voor hen belangrijk? Deze input nemen we waar mogelijk mee in het ouderschapsplan. In dat plan leggen we alle afspraken over (minderjarige) kinderen vast.

Waarom nu regelen?

Liever nú goed geregeld..

Als je nu naar elkaar uitspreekt wat er op je hart ligt veroorzaakt dat later geen vervelende gevolgen. Bij mij komt er op tafel wat je écht belangrijk vindt, om samen te regelen wat er geregeld moet worden.

Ik breng jullie bij elkaar aan tafel en luister naar wat jullie bij mij brengt. Ik stel vragen en vraag door waar dat nodig is. Zo help ik jullie inzichtelijk te maken wat jullie (van elkaar) nodig hebben om (weer) goed met elkaar te communiceren. Met maar één doel: jullie helpen goed van elkaar te scheiden. Dat lukt gemiddeld in 4 á 5 sessies, waarna ik begeleid bij het opstellen van de benodigde documenten.

Over het proces

Met deze stappen leggen jullie de grondslag voor een nieuwe basis

1. Vrijblijvende kennismaking

Tijdens een vrijblijvende kennismaking vertel ik jullie graag meer over mediation en hoe ik te werk ga. Jullie ondervinden of ik echt dé mediator voor jullie ben ik stel vast of ik jullie inderdaad kan helpen met jullie (echt)scheiding. Indien we beiden positief besluiten tekenen we de mediationovereenkomst alvorens de mediation van start gaat.

2. De eerste sessie

In de eerste sessie starten we met het bespreken van de scheidingsmelding. Dit is het moment dat jullie  hebben besproken dat jullie gaan scheiden. Dit kan een besluit van jullie samen zijn of van één van jullie beiden. Vaak zijn er naar aanleiding van de scheidingsmelding nog veel vragen, emoties of andere zaken die besproken moeten worden. Als mediator zorg ik voor een veilige gespreksomgeving. En evenwicht in het gesprek. Als mediator ben ik neutraal, ik ben er voor jullie beiden. Ook inventariseren we jullie huidige situatie en jullie wensen met betrekking tot de omgang met de kinderen en de verdeling van de bezittingen.

3. Van verleden naar toekomst

In de vervolgsessies – gemiddeld zijn dit er nog twee á drie – bespreken we het verleden, het heden en de toekomst. We doorlopen jullie tijdlijn samen en ik begeleid jullie om uit te spreken wat uitgesproken moet worden. Door dit goed te doen vindt herstel en berusting plaats. Dit geeft rust en legt een goede basis voor de afspraken voor de toekomst. Na inventarisatie van jullie situatie en wensen maak ik samen met een expert de benodigde berekeningen, overzichten en stukken op. Ook de oplossingen die jullie bedenken leggen we vast in een overeenkomst.

4. Ondertekenen en indienen stukken

We maken nog een laatste afspraak om de stukken gezamenlijk door te nemen. Als jullie deze hebben ondertekend laat ik deze (in geval van echtscheiding) door een advocaat uit mijn netwerk indienen bij de Rechtbank. Nadat de rechter de stukken heeft bekrachtigd kunnen deze worden ingediend bij de gemeente waar jullie huwelijk is voltrokken. De definitieve dag van de scheiding is de dag waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand de echtscheiding inschrijft.  

Over de investering

Wat kost een mediation bij (echt)scheiding?

Je kiest voor mij als mediator bij (echt)scheiding als je het écht goed met elkaar wilt regelen. Voor elkaar en voor de kinderen. Mijn tarief bedraagt €165,- per uur, exclusief BTW. Een sessie duurt gemiddeld twee uur.

Gemiddeld vinden we na vier á vijf sessies de oplossingen waar jullie beiden achter staan. Daarnaast is er nog een aantal uur nodig voor het uitwerken van berekeningen, een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan. Hoeveel uur hier voor nodig is, is afhankelijk van jullie situatie en wensen.

Dat is duurder dan de goedkoopste online mediation, maar goedkoper dan een advocaat. Het kost geld om dit met een mediator op te lossen, maar levert je als het goed is een goede basis voor de toekomst op. 

Na controle en akkoord kunnen de stukken worden ingediend bij de Rechtbank. Hiervoor werk ik samen met een advocaat. De kosten van het indienen van de stukken bij de Rechtbank (griffierecht) worden direct door jullie betaald. In 2024 bedragen deze kosten €314,-.

Veelgestelde vragen

Scheiden doe je niet elke dag. En wellicht is dit ook de eerste keer dat je met mediation te maken krijgt. Het is dan ook logisch dat je met veel vragen zit. Mocht jouw vraag niet in de lijst staan, bel mij gerust!

Wat is mediation bij (echt)scheiding?

Mediation is een proces waarbij de mediator de communicatie tussen jullie faciliteert. Als mediator ben ik neutraal en onpartijdig, ik ben er voor jullie allebei en ik heb geen belang bij de uitkomst. In een veilige gespreksomgeving breng ik jullie bij elkaar aan tafel om uit te spreken wat uitgesproken moet worden. Ook is er aandacht voor de financiële en fiscale gevolgen en maak ik in samenwerking met een expert onder andere vermogensopstellingen en alimentatieberekeningen op. Samen verkennen we de behoeften, belangen en prioriteiten. Zo vinden jullie oplossingen waar jullie allebei achter staan.

Wat gebeurt er als we het niet met elkaar eens worden?

In sommige gevallen blijkt het lastig om oplossingen te vinden waar jullie allebei achter staan. Dan bepalen we in overleg of meer sessies een reële kans op die oplossingen vormen. In andere gevallen is het mogelijk om onopgeloste kwesties door de rechter te laten beslissen.

Zijn de afspraken die we maken juridisch bindend?

We maken afspraken die we vastleggen in een convenant en/of een vaststellingsovereenkomst. Deze zijn juridisch bindend. Deze overeenkomst kun je door een rechter laten bekrachtigen. Hiermee zijn de gemaakte afspraken direct af te dwingen. Ook is het mogelijk om bij een notaris een executoriale titel aan een overeenkomst te geven.

Artikelen

Lees meer over mediation bij (echtscheiding)