Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Over mediation bij een familieconflict

Familiemediation

Jullie komen er met elkaar niet uit. Toch zoek je naar een oplossing. De emoties lopen regelmatig hoog op. Er moet een andere manier zijn. Bij kwesties rond bijvoorbeeld erfenissen, omgangsregelingen, familieconflicten, de laatste levensfase of  zelfs vóór je samen in een huwelijksbootje stapt (pre-marital) kan mediation helpen. En zo zijn er nog veel situaties te noemen. Met je familie ben je onlosmakelijk verbonden. Mediation is daarom meer dan de moeite waard.

Wat is..

Mediation bij een familieconflict?

Familiemediation brengt familieleden (weer) met elkaar in gesprek, om voor datgene dat speelt  samen een oplossing te vinden die voor iedereen waardevol is.

Dat betekent dat ik jullie als familiemediator bij elkaar aan tafel breng, om met elkaar in gesprek te gaan. Samen zorgen we ervoor dat het ‘vuile water uit de kraan’ is, voordat we verdergaan. Jullie maken uiteindelijk afspraken met elkaar, in de veilige gespreksomgeving die ik creëer. Concreet help ik bij het verkennen van de behoeften, belangen en prioriteiten. Bovendien help ik bij het inzichtelijk maken van de financiële en/of juridische situatie en wensen. Waar nodig adviseer ik jullie over het betrekken van een expert.

Mediation is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan, en te blijven. Anders dan bij tussenkomst van een rechter houden jullie daardoor zelf de regie over de oplossingen. Ik heb aandacht voor emoties, de verschillende belangen en een ieders rol in dit proces.

Familiemediation kan heel breed zijn. Ik help families bij kwesties rond euthanasie, gezag over de kinderen, medische zaken en bijvoorbeeld bij culturele verschillen. En ik help stellen die emotioneel enthousiast én met hun volle verstand met elkaar willen trouwen.

 

Voor stellen.. Pre-marital mediation

Mediation vóór het huwelijk of het stichten van een gezin: voorkom onenigheid in de toekomst.

Familiemediation biedt uitkomst bij allerlei kwesties en conflicten. Zo help ik ook stellen, die na een enthousiast ‘ja’ tegen trouwen of samenwonen zeker willen weten dat ze straks zowel met hun hart als hun hoofd volmondig voor de ander kunnen kiezen. Want, weten jullie precies van elkaar hoe jullie de rest van jullie leven voor je zien? Hoe kijken jullie naar financiële zaken? Hoe denken jullie over kinderen? En carrièredoelen? En de combinatie hiervan? Door vooraf de verwachtingen naar elkaar uit te spreken voorkom je uiteenlopende verwachtingen later.

Het proces

Een mediation verloopt meestal als volgt:

1. Vrijblijvende kennismaking

Tijdens een vrijblijvende kennismaking vertel ik jullie graag meer over mediation en hoe ik te werk ga. Jullie ondervinden of ik echt dé mediator voor jullie ben ik stel vast of ik jullie inderdaad kan helpen met jullie (echt)scheiding. Indien we beiden positief besluiten tekenen we de mediationovereenkomst alvorens de mediation van start gaat.

2. Eerste sessie: alles over de kwestie

In de eerste sessie starten we met het bespreken van de kwestie die jullie bij mij brengt. Door te luisteren, samen te vatten en door te vragen en diverse interventies toe te passen diepen we de kwestie verder uit. Als mediator zorg ik voor een veilige gespreksomgeving. En evenwicht in het gesprek. Als mediator ben ik neutraal, ik ben er voor alle partijen.

3. Vervolg: Vizier op de toekomst

In de vervolgsessies – gemiddeld zijn dit er nog twee á drie – gaan we van het verleden naar het heden en de toekomst. Jullie hebben de regie over de oplossingen voor de kwestie waarmee jullie bij mij zijn gekomen. Waar nodig kunnen berekeningen en andere documenten worden opgemaakt, afhankelijk van het onderwerp samen met een expert. 

4. Vastleggen van afspraken

Indien nodig of gewenst (afhankelijk van de casus) worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. De afspraken kunnen ter controle worden aangeboden aan een expert. Als alle stukken akkoord zijn bevonden maken we een laatste afspraak om deze te tekenen. 

"Ik begeleid jullie in de zoektocht naar de kern. Vaak zit er meer onder het zichtbare topje van de ijsberg. Als we daar kunnen komen brengt dit weer nieuw perspectief."

Voor een eerlijk tarief

Transparant en in overleg

Je kiest voor mij als mediator als jullie het graag goed met elkaar regelen. Mijn tarief bedraagt €165,- per uur (ex. BTW). Een sessie duurt meestal twee uur. Hoeveel sessies er nodig zijn is sterk afhankelijk met de kwestie waarmee jullie je bij mij melden. Mijn uurtarief geldt voor de sessies en voor het eventueel opstellen van berekeningen en documenten.

Dat is duurder dan de goedkoopste online mediation, maar goedkoper dan een advocaat. Het kost geld om dit met een mediator op te lossen, maar levert je als het goed is weer een betere verstandhouding met je familieleden op. Als je dat prettig vindt bespreken we na 3 sessies wat ik nog verwacht voor de rest van de mediation.

Veelgestelde vragen

Wellicht is dit de eerste keer dat je met mediation te maken krijgt. Het is dan ook logisch dat je met veel vragen zit. Mocht jouw vraag niet in de lijst staan, bel mij gerust!

Voor welke kwesties of conflicten is mediation geschikt?

Familiemediation is geschikt bij allerlei kwesties en conflicten. Je kunt denken aan erfenissen, omgangsregelingen, de zorgverdeling voor ouders, samengestelde gezinnen, laatste levensfase, pre-marital mediation, euthanasie, gezag over de kinderen, (achter)naam van de kinderen, ouderschap, culturele verschillen, medische zaken en meer.

Wanneer is familiemediation niet geschikt?

Familiemediation helpt (weer) met elkaar in gesprek te gaan en samen afspraken te maken als jullie gemotiveerd zijn om er met elkaar uit te komen. Dankzij mediation houden jullie zelf de regie over de oplossingen (in tegenstelling tot bij de rechtbank). Dat vraagt aan de andere kant om de motivatie om er met elkaar over in gesprek te gaan, begeleid en gefaciliteerd door mij als mediator.

Wat als ik wil stoppen met de mediation?

Je kunt op ieder moment stoppen met de mediation (dat kan ik als mediator zelfs ook). Uiteraard kan dat bovendien zonder opgaaf van reden. Wel is het fijn als je het bespreekbaar maakt als je denkt aan stoppen, zodat we hierover met elkaar in gesprek kunnen.

Ben je ook financieel- en juridisch gespecialiseerd?

Nee, ik ben jullie mediator en heb vanuit mijn opleiding de nodige financiële en juridische kennis opgedaan. Maar ik ben geen financieel expert of jurist. Mijn kracht zit vooral in het faciliteren van een veilige gespreksomgeving en de communicatie tussen jullie. Ik adviseer jullie dan ook altijd om de uiteindelijke afspraken die jullie maken nog door een financieel en/of juridisch expert te laten controleren. Mochten jullie hiervan gebruik willen maken heb ik een netwerk met deze specialisten. Ik kan bijvoorbeeld advocaten, notarissen en financieel adviseurs betrekken als dat nodig is.

Lees meer over familieconflicten

Dit deel ik graag met jou