Over mediation bij een familieconflict

Mediator bij familieproblemen

Jullie komen er samen niet uit. De emoties lopen hoog op, en toch wil je een oplossing. Er móét een andere manier zijn.

Of het nu gaat om een erfenis, een omgangsregeling, een familieconflict, de laatste levensfase of zelfs voordat je “ja” zegt tegen elkaar (pre-marital), mediation kan helpen. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

Familie blijft altijd een deel van je leven. Daarom is het de moeite waard om samen een weg te vinden. Mediation helpt je om weer in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen waar iedereen zich in kan vinden.

Sanne Ewals helpt jullie graag bij problemen in de familie met mediation

Waarom een mediator bij familieproblemen?

Familiemediation brengt jullie (weer) met elkaar in gesprek. Samen zoeken we naar een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt.

Als familiemediator zorg ik ervoor dat jullie met elkaar aan tafel zitten en écht naar elkaar luisteren. We halen eerst het ‘vuile water uit de kraan’—alle frustraties en misverstanden—zodat we daarna op een goede manier verder kunnen. In een veilige omgeving verkennen we samen jullie behoeften, belangen en prioriteiten. Ik help om inzicht te krijgen in de financiële en juridische situatie en denk mee over mogelijke experts als dat nodig is.

Mediation draait om in gesprek gaan én blijven. In tegenstelling tot een rechtszaak, houden jullie zelf de regie over de uitkomst. Ik zorg voor een open sfeer waarin emoties, verschillende belangen en ieders rol in het proces de aandacht krijgen die ze verdienen.

Familiemediation is breed. Of het nu gaat om euthanasie, gezag over kinderen, medische keuzes of culturele verschillen—ik begeleid jullie naar een oplossing. En ik help stellen die vol liefde én met een helder hoofd samen in het huwelijksbootje willen stappen.  

Het proces

Een mediationgesprek bij familieproblemen verloopt meestal als volgt:

1. Vrijblijvende kennismaking

Tijdens een vrijblijvende kennismaking vertel ik jullie graag meer over mediation bij familieproblemen en hoe ik te werk ga. Jullie ondervinden of ik echt dé mediator voor jullie ben en of ik jullie inderdaad kan helpen. Indien we beiden positief besluiten, tekenen we de mediationovereenkomst alvorens de mediation van start gaat.

2. Een individueel gesprek

Het kan fijn zijn om te starten met een individueel gesprek zodat je volledig in vertrouwen je verhaal kan doen. 

3. Vervolgsessies

Als ik van iedereen het individuele verhaal heb gehoord, gaan we verder met kleine deelsessies. Hierbij spreek ik met verschillende personen samen zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. 

4. Vizier op de toekomst

Daarna gaan we van het verleden naar het heden en de toekomst. Jullie hebben de regie over de oplossingen voor de kwestie waarmee jullie bij mij zijn gekomen. 

5. Vastleggen van afspraken

Indien nodig of gewenst (afhankelijk van de casus) worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Als alle stukken akkoord zijn bevonden maken we een laatste afspraak om deze te tekenen. 

"Ik begeleid jullie in de zoektocht naar de kern. Vaak zit er meer onder het zichtbare topje van de ijsberg. Als we daar kunnen komen brengt dit weer nieuw perspectief."

Voor een eerlijk tarief

Ik ben een mediator bij familieproblemen die transparant werkt

Jullie willen het goed regelen – daarom kiezen jullie voor mij als mediator.

Mijn tarief is €165,- per uur (ex. BTW) en een sessie duurt meestal twee uur. Hoeveel sessies nodig zijn? Dat hangt helemaal af van jullie situatie. Mijn uurtarief geldt zowel voor de gesprekken als voor het opstellen van berekeningen en documenten.

Ja, mediation kost geld. Het is duurder dan de goedkoopste online optie, maar een stuk voordeliger dan een advocaat. En belangrijker nog: het levert je als het goed is iets nóg waardevollers op – een betere verstandhouding met je familie.